Skip to content →

Pensiunea Pictorilor si Ferenczy Karolly, 120 de ani de istorie

Cazare Baia mare - Camera Ferenczy KarollyPensiunea Pictorilor si Ferenczy Karolly, 120 de ani de istorie | Pensiunea Pictorilor sărbătorește 120 de ani de la înființarea Coloniei Pictorilor, care se află vizavi. Astfel, pentru a-l omagia pe marele artist Ferenczy Karoly, apropiat al lui Hollosy Simon, am numit o cameră matrimonială în memoria acestuia. Pictorul maghiar, profesor de pictură la Budapesta, a fost unul dintre cei care au pus bazele Școlii de Artă de la Baia Mare în anul 1896.

Cazare Baia mare - Camera Ferenczy Karolly

Ferenczy Karoly a fost un artist în toată firea când în 1896 a aderat la grupul pictorilor băimăreni. Orașul și regiunea înconjurătoare au avut un efect revelator asupra sa. Un an mai târziu s-a stabilit aici definitiv, iar după 1902 a devenit unul dintre fondatorii și profesorii școlii libere de artă. Pânzele născute aici denotă experiența aprofundată a peisajului, respectiv transpunerea lui în limbajul pictural modern.

Cazare Baia mare - Camera Ferenczy KarollyTabloul intitulat Octombrie pare a fi punerea în practică a artei sale poetice: naturalism coloristic pe bază sintetică. Istvan Genthon scrisese pe drept: „Sunt puține acele tablouri pictate în aer liber, care să sugereze atât de convingător anotimpul în care au luat fință, în cazul de față luna plină de mireasma fructelor coapte și ruginul frunzișurilor tomnatece, octombrie”. Cea mai cunoscută operă a lui Ferenczy, Octombrie este în același timp tabloul programatic al stilului băimărean.

Pentru detalii despre camera matrimonialăFerenczy Karolly” de laPensiunea Pictorilor Baia Mare:
Str. Pictorilor nr. 1, Baia Mare
Tel: 0756 420 992 / 0362 561 110
Pensiunea Pictorilor Baia Mare

 

 

Published in Uncategorized

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *